Per ser nena
Del 23 d'octubre al 10 de novembre
a la Sala Noble de la biblioteca
Aquesta exposició reconeix a les nenes la categoria de protagonistes, amb veu pròpia, del seu esdevenir.
Les nenes reuneixen tots els elements configuratius i formatius de com, en el marc de les societats patriarcals, es concep la feminitat i la vida de les dones, les seves dependències i limitacions. En definitiva, la infància constitueix un lloc comú per a la construcció del gènere mitjançant la socialització.
Estructurada a partir del cicle vital d’una nena atemporal, al llarg de la mostra s’analitzen aspectes com ara l’educació, el treball o la sexualitat i la violència en les nenes, a través d’un recull de fragments, creant un mosaic de fets, testimonis, dites, dates i imatges.
Exposició cedida per Tàcita Muta, del GRC Creació i Pensament de les Dones.
De l'abc a l'sms
Del 23 d'octubre al 10 de novembre
a la Sala infantil de la biblioteca
Aquesta exposició és un recorregut sobre el paper de la comunicació escrita en la literatura per a infants i joves.
Des dels inicis de la història els éssers vius s'han comunicat amb signes, ja siguin aquests auditius, olfactius, gustatius, gestuals, visuals...
Ara bé, amb l'aparició de l'escriptura, la humanitat va trobar la manera de comunicar-se més enllà de l'espai i del temps i la comunicació directa va donar pas a una comunicació en diferit: autor i lector podien estar separats per anys i per quilòmetres.
L'exposició "DE L'ABC A L'SMS" parla de tot això i més. Vol ser un recorregut a través de la literatura infantil i juvenil per tot el procés d'aprenentatge de l'escriptura -i és clar, de la lectura-, i de com aquesta forma part de les nostres vides.
Exposició cedida perl Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLiiJCAT).
Simone de Beauvoir, feminista i escriptora
Del 2 al 20 de novembre
Exposició: dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/exposicio_simone_beauvoir.pdf
Dossier: dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/exposicio_simone_beauvoir_material_didactic.pdf
Caterina Albert / Víctor Català itinerari vital, intel·lectual i literari
Del 6 al 28 d'octubre
El 2016 és l'Any Caterina Albert / Víctor Català, on es commemoren els 50 anys de la seva mort. Caterina Albert i Paradís, coneguda pel seu nom de ploma com Víctor Català, nasqué a l'Escala l'11 de setembre del 1869. Poeta, narradora, novel·lista i autora teatral, és una de les veus més representatives del modernisme. Va haver d'adoptar un pseudònim masculí, Víctor Català, per tal de poder formar part del panorama literari i desenvolupar la seva obra amb més llibertat.
El 1905 es consagra com a escriptora amb la novel·la Sol·litud.
Més informació:
issuu.com/bibliotecalaselvadelcamp/docs/exposicio_caterina_albert_plafons
www.escriptors.cat/autors/albertc/pagina.php?id_sec=632
* Exposició cedida per l'Institut de les Lletres Catalanes.
Frederica Montseny
Del 23 de maig al 19 de juny
Frederica Montseny volia ser, essencialment, escriptora, però la lluita política es va imposar i va marcar la seva existència. Des de la seva posició de política i sindicalista, a través dels seus articles i novel·les, va qüestionar el model patriarcal, que encara avui restringeix les llibertats de les dones, i va dedicar la seva vida a la recerca d'una autonomia individual per a ella i per a totes les seves contemporànies.
Amb el seu caràcter lluitador va aconseguir destacar com a dirigent dins d’un moviment, l’anarquista, que com tots els altres durant aquells anys, no havia promocionat les dones entre les seves files. La seva trajectòria, avançada per al seu temps, la portà a convertir-se en la primera dona ministra de l’Estat espanyol, i també va ser la primera a Europa que ocupà una cartera ministerial. Aquest fet va significar una ruptura i un important pas endavant, en fer realitat l’accés d’una dona a un càrrec fins llavors –i de fet, durant moltes dècades posteriors– negat a les dones.
Més informació:
dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/docs/exposicio_federica_montseny.pdf
* Exposició cedida per l'Istitut Català de les Dones.
Corremón: els viatges en la literatura infantil i juvenil
Durant els mesos de maig i juny a la zona infantil de la Biblioteca
Dones d'empresa
Durant els mesos d'abril i maig
La incorporació de les dones al món de l'empresa no és un fet recent. Amb aquesta exposició es vol contribuir a fer visibles les aportacions històriques de les dones a l'activitat empresarial de Catalunya, donant a conèixer les habilitats d'un conjunt d'empresàries que, cadascuna en el seu terreny, van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuir així a enriquir l'activitat econòmica del país.
Eulàlia Escuder Fàbregas, Rosa Casamitjana Menja, Dolors Creus Casanoves, Mercedes Sabi Martínez, Tecla Sala Miralpeix, Dolors Fàbrega Costa, Dolors Sala Vivé, Maria Trias Joan, Lluïsa Prat Gaballí, Montserrat Pérez Iborra, Rosario Surós Julià, Maria Gumfaus Culi, al costat dels de moltes altres que per raons d'extensió no figuren en aquesta selecció, formen part de les genealogies femenines que també en aquest àmbit donen forma i llum al nostre passat.
Més informació:
es.scribd.com/doc/99789931/Dones-d-Empresa#fullscreen
* Exposició cedida per l'Institut Català de les Dones.
La casa de la Vila, 200 anys
Durant els mesos de febrer i març
Exposició sobre la cessió temporal de l'edifici de l'Ajuntament de la Selva del Camp.
Rosa Leveroni, dona de lletres
Durant el mes de novembre
Aquesta exposició recorda la figura i la transcendència de Rosa Leveroni (Barcelona, 1910–1985), poeta i bibliotecària, amb motiu del centenari del seu naixement, i alterna explicacions sobre la vida i l’obra de la poeta amb fragments literaris. Comença amb “La jove que vol triar el destí” sobre la seva etapa de joventut i segueix amb “L’escola de Bibliotecàries: la sensibilitat i l’intel·lecte” on exposa la seva formació intel·lectual i cultural. L'apartat “Poesia i passió” dóna a conèixer la seva relació secreta amb l’historiador Ferran Soldevila i com trasllada a la poesia la seva experiència amorosa.
A “Elegia i resistència” explica el paper de la poeta en la resistència cultural i la seva consolidació literària. “Poeta entre poetes” mostra com Leveroni es reivindica com integrant de la Generació de la República, que ella anomena “generació perduda”. I “Clàssica i moderna” parla dels seus darrers anys i la modernitat, qualitat i intensitat de l’obra d’una autora clàssica del segle XX.
Més informació:
s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/a0/23/bf/a023bf74658f57accb4320c3c87e9e87.jpg
s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/28/c2/10/28c210b2ecf91556f1f11d25a3b6440a.jpg
* Exposició cedida per l'Institut Català de les Dones.