Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

VxL posa en contacte persones que volen practicar el català amb persones que volen dedicar unes hores del seu temps a ajudar-les a practicar-lo. Es formen, doncs, parelles lingüístiques, un membre de les quals és voluntari i l'altre un aprenent. Les parelles es troben 1 hora a la setmana durant 10 setmanes amb l'objectiu de parlar en català i aconseguir que aquesta llengua sigui la llengua d'acollida de totes les persones que arriben a Catalunya. El punt de trobada el decideix la parella. Les trobades de conversa poden consistir a fer un cafè en qualsevol bar, anar a comprar plegats, visitar un museu... No es tracta de fer classes o de rebre'n sinó de llançar-se a parlar en català sense vergonya i sense embuts!

www.youtube.com/watch?v=4nOpnC1UiJY&feature=youtu.be

Dues vies per col·laborar amb el Voluntariat per la Llengua:

PARELLES LINGÜÍSTIQUES

  • Voluntaris: persones majors d'edat que parlen català habitualment i que volen dedicar 1 hora a la setmana a conversar en català amb una altra persona per tal que aquesta pugui practicar-lo d'una manera distesa tot parlant de temes quotidians. Sigues voluntari de VxL www.youtube.com/watch?v=d3SXbnV7-mo&feature=youtu.be
  • Aprenents: persones majors d'edat que ja tenen un mínim coneixement del català, que ja el parlen encara que sigui amb dificultats i que volen agafar fluïdesa, perdre la vergonya i incorporar-lo d'una manera natural a les seves activitats quotidianes, laborals o de relació social. La llengua de la conversa ha de ser sempre el català. Sigues aprenent de VxL www.youtube.com/watch?v=MvJValraPyk&feature=youtu.be

ESTABLIMENTS COL·LABORADORS

  • Els establiments col·laboradors garanteixen l'atenció en català als clients que volen utilitzar aquesta llengua. Així, les parelles saben que anar a comprar en aquests establiments els donarà l'oportunitat de practicar el català. Alhora, els comerços tenen un mitjà de promoció a través de la llista d'establiments col·laboradors que el centre de Normalització lingüística distribueix a totes les parelles lingüístiques i difon entre el seu alumnat en general.
Tant si voleu ser voluntaris com aprenents podeu apuntar-vos al programa de VxL a la Biblioteca Pública de la Selva del Camp on recollirem les vostres preferències d'horaris i us buscarem parella lingüística!
 
També podeu descarregar-vos els impressos d'inscripció a VxL i fer-nos-els arribar a la Biblioteca:

Sóc voluntària, i tu? www.youtube.com/watch?v=lsWU3J6UWpY&feature=youtu.be

 

I ara també VIRTUAL!

Des d'un ordinador o dispositiu mòbil a través d'un programa de videoconferència. D'aquesta manera, els participants podran practicar el català sense estar condicionats pel lloc on visquin o per qualsevol altre motiu.